Basisopties 2B
ECONOMIE EN ORGANISATIE
In de basisoptie ‘Economie en Organisatie’ verruimen de leerlingen hun beleving van de ‘economische en financiële competenties’ tot een bredere economische en maatschappelijke context. Ze maken kennis met de basisprincipes.
Het consumentengedrag, aankoopgedrag vanuit een individuele beleving bestuderen. Aan de hand van herkenbare situaties uit hun eigen vertrouwde leefwereld, worden ze er zich van bewust dat hun aankoopgedrag beïnvloed wordt door tal van factoren.
Ze beseffen dat er voorzichtig dient te worden omgegaan met een budget… Daarnaast maken ze kennis met een aantal basisbegrippen en basisprincipes in verband met ondernemingen.
De basisoptie is een economische en maatschappelijke verruiming van de beleving.
De rode draad is het verkennen van de volgende thema’s:
- Consumenten: economisch principe, trends met betrekking tot aankoopgedrag en aankoopkanalen, courante betaalmiddelen, loonschema
- Ondernemingen en organisaties: bedrijfskolom, welvaart en welzijn, onthaal, verkoop, administratie, logistiek
- Ondernemerschap
- ICT
OPSTROOMOPTIE
Ontdek de Opstroomoptie in 2B!
Zit je nu in 2B maar wil je in de 2de graad toch naar de Doorstroom- of Dubbele finaliteit? Dan is de Opstroomoptie wellicht de perfecte keuze voor jou!
Deze basisoptie van 10 lesuren legt de nadruk op de algemene vakken, zonder praktische vorming. Je krijgt extra uren Nederlands, Frans, Engels, Wiskunde, Natuurwetenschappen en Mens & Maatschappij op een aangepast tempo.
In deze basisoptie is het essentieel dat je over een goede studiehouding beschikt. Daarbovenop ontvang je extra begeleiding om een effectieve studiemethode te ontwikkelen en grotere hoeveelheden leerstof te verwerken.
Na het met vrucht beëindigen van deze basisoptie kan je kiezen uit een brede waaier aan studierichtingen binnen alle finaliteiten.
Klaar om jouw academische reis te starten? Kies dan voor de opstroomoptie!
MAATSCHAPPIJ EN WELZIJN
Onze leerlingen worden bewustgemaakt en ertoe aangezet om te werken aan een gezonde levensstijl, met aandacht voor lichamelijk, psychisch, sociaal en emotioneel welzijn, gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en lifestyle…
Bovendien leren ze via eenvoudige opdrachten en praktische oefeningen hoe ze
creatief met die welzijnsaspecten kunnen omgaan en hoe dat hun persoonlijke lifestyle beïnvloedt.
Als mens leef je in een bepaalde maatschappelijke context. Daarom is het belangrijk om in actuele situaties de invloed van de ander en de wederzijdse beïnvloeding te herkennen. De leerlingen leren om te gaan met de anderen (peers, mensen met wie de jongeren dagelijks in contact komen) en ze leren in die omgang elementaire sociale en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.
Daarbij vormen vaardigheden zoals ‘observeren’, ‘interpreteren van gedrag’ en eenvoudige groepsdynamische processen een belangrijk uitgangspunt. Ook het omgaan met de diversiteit in onze samenleving (in de meest ruime betekenis van het woord) vanuit een respectvolle houding van gelijkwaardigheid, vormt een belangrijk aandachtspunt.
MAATSCHAPPIJ EN WELZIJN: Verzorging en Voeding
De optie ‘verzorging en voeding’ richt zich naar leerlingen die graag met mensen omgaan, zin hebben voor verantwoordelijkheid en sociaal bewogen zijn. Ze zijn leergierig en willen huishoudelijke, verzorgende en opvoedkundige taken op zich nemen.
Je maakt kennis met de brede waaier van verzorgende taken: de zorg voor het lichaam (handen, voeten, haar, huid, gelaat, houding…), de bereiding van gezonde dagelijkse voeding, het onderhoud van een leefruimte…
Je maakt kennis met de brede waaier van verzorgende taken: de zorg voor het lichaam (handen, voeten, haar, huid, gelaat, houding…), de bereiding van gezonde dagelijkse voeding, het onderhoud van een leefruimte…

MAATSCHAPPIJ EN WELZIJN: Haar- en Schoonheidsverzorging
Kies je voor de optie ‘haar- en schoonheidsverzorging’, dan krijg je les over verschillende haarsoorten en kapsels. Je leert haarverzorgingsproducten correct en zuinig gebruiken. Je leert omgaan met mensen en je mag zelf haren wassen, kammen, drogen, brushen, verzorgen, oprollen, afwerken met gel…
In de lessen bespreekt men het belang van een goede lichaamshouding en een verzorgd uiterlijk. Tenslotte leer je over de basisverzorging van handen en nagels, lichaams- en gelaatsverzorging.
